Combinatie van modern en oud op Open Monumentendag

imageDe  trend is om erfgoed te combineren met ultra modern bestaat reeds een zekere tijd. Daar hadden we 2 briljante voorbeelden van op de Open Monumentendag te Koksijde.
Enerzijds in de “Vigie” waar de villa gebouwd, op een bunker van WO I, nu het middelpunt is van een zeer elitair project van assistentiewoningen van Vulpia.Resultaat de 99 woningen die  alle waren uitverkocht in minder dan 1 jaar. Een pluim voor het gemeentebestuur, Onroerend Erfgoed, architect Pieter Popeye en Vulpia.
Anderzijds de villa “La Coursive” op de Zeedijk te Oostduinkerke. De achterkant van de villa werd afgesneden en de woonverdiepingen werden dieper uitgebouwd tot hypermoderne appartementen (zijn nog niet te koop gesteld). Een dubbele pluim voor de eigenaar/aannemer OIKOS van Meulebeke en architectenbureau Coussée & Goris. 

1146908-6cd58b3d1d0d3c1437719d48b64db5ebOok in De Panne kon men een mooi gebouw bezoeken met veel mogelijkheden: nl Hotel Continental in de Duinkerkelaan. Een imposante beschermde gevel gebouwd door architecten Albert en Alexis Dumont. Vooraan op de gelijkvloers meerdere eetzalen met standingsvol karakter. Er zijn zelfs mogelijkheden om garages te bouwen (inrit via de Bonzellaan. Dan moet wel de balzaal afgebroken worden).

oude balzaal

Oude majestueuze balzaal

Huidige onderkomen balzaal

Huidige onderkomen balzaal

Het gebouw lijkt zeer goed van hardware, stevig gebouwd en nog niet zolang geleden degelijk gerenoveerd (nieuwe ramen, kamers reeds met afzonderlijke badkamer  (althans op het eerste), brandveilig, afvoerbuis keuken, …Met weinig kosten te herinrichten als hotel die aan de huidige comforteisen voldoet. Zijn hotels hedentendage nog rendabel??

Mooie trap

Imponerende trappenpartij in granito is nog steeds origineel

image

receptie voor 60 kamers. Bankautomaat nog aanwezig

Receptie voor 60 kamers. Zelfs Mister Cash automaat nog aanwezig  (uiterst rechts)

Hopelijk komt dit hotel terug in zijn vroegere glorie [gebouwd in 1908] Lees>>>
Er werd gefluisterd “Waarom huurt de gemeente de benedenverdieping niet als Dienst voor Toerisme?”

Foto van Carine Alery

Foto van Carine Allary

Te Koksijde waren  2 renovaties in hun eindfase te bezoeken:
1. De Vigie[de vroegere miss van de officieren] gebouwd op een bunker die het Brits kanon van de Hogen Blekker moest beschermen (WO I). Lees>>>
Inschrijving was gevraagd, zoniet ellenlange aanschuiving.
image

naamloos

De grenslijnen van de originele bunker zijn duidelijk geprononceerd

De grenslijnen van de originele bunker zijn duidelijk geprononceerd

image

Rechts architect Popeye, midden zijn vader hartspecialist

Rechts architect Pieter Popeye, midden zijn vader Roger hartspecialist

Duidelijke documentatie

Duidelijke documentatie

image

image

2 verdiepingen in de bunker en 2 verdiepingen in de villa, gerestaureerd zoals vroeger

image

image

Vanuit de “concierge woning”

image

image

Einde van een uitgebreid bezoek. Opening rond Kerstmis 2016.

Het betreft hier dus een perfecte combinatie tussen het modern inrichten van de bunker en het integreren met de villa als “Beschermd Monument”. Alles wordt perfect gerestaureerd in zijn oude glorie. De boringen door het dak van de bunker om deze integratie te realiseren hebben zeer veel moeite gekost. Het resultaat is zeer geslaagd.
Wordt het middelpunt van het asssistentiewoningencomplex (99). Er zijn gelijkvloerse gesloten passerellen vanuit het restaurant naar de verschillende zones van het complex. Alles is vlot bereikbaar voor rolstoelen. 24 uur permanentie boven het restaurant dat opent rond Kerstmis en wordt uitgebaat door “Restaurant Ten Bogaerde”.
Beslist een meerwaarde voor Koksijde.

oude DE BLIEDEMAKER Lees>>>

Publiek restaurant in de villa (foto uit website van Vulpia)

Publiek restaurant in de villa (foto uit website van Vulpia)

In De Panne heeft dezelfde maatschappij Vulpia het Dexiagebouw aangekocht, ook voor het woonzorgcentrum “Duinenzee” met 60 kamers en 110 assistentiewoningen. Maar daar moet helaas eerst het vorig beeldbepalend gebouw afgebroken worden. Spijtig!

Foto van 7 september 2016

Foto van 7 september 2016

2. Te Oostduinkerke was het ook uren aanschuiven om als première de gerenoveerde “Villa La Cursive” te bezoeken op de Zeedijk. (links van tea-room “Het Strand” onlangs verkocht). Reeds een 4 tal jaren staat daar een bouwkraan en zijn aannemer OIKOS van Meulebeke en het architectenbureau Coussée & Goris hier actief. Het leek hopeloos langzaam te verlopen tot we met Monumentendag plots een volledig gereinigde gevel zagen. Ook het meeste schrijnwek is vernieuwd op de benedenverdieping na.

image

Voorkant

Voorkant

Groot was onze verwondering toen we de villa betraden en direct naar de achtergevel geleid werden. Acht  ultramoderne bouwlagen in glad gepolierde sierbeton met brede zonneterrassen.

Achtergevel

Achtergevel

Om te begrijpen moet men onderstaande doorsnede bekijken. Men heeft de waardeloze achtergevel van de beschermde villa “afgesneden” en heeft hierachter een uitbouw gerealiseerd, niet alleen tot de hoogte van de nok van het dak, maar nog 1 1/2 bouwlaag hoogte, tot de bouwlijnhoogte van de  Zeedijk. Aldus heeft het bovenste duplexverdieping ook nog zicht op zee zonder dat de uitsteek gezien wordt vanop de zeedijk. Deze nieuwbouw bevat de liftkoker en trapzaal ook in gepolijst sierbeton. De achterramen reiken van plafond tot de vloer en geven uit achteraa op een zonterras. De interieurs in het oude villagedeelte zijn beschermd en zullen grotendeels onder het toezicht van Onroerend Erfgoed mooi gerestaureerd worden. Een geslaagd voorbeeld hoe nieuw en oud waardevol kunnen geintegreerd worden.

image

imageimage

Ook in De Panne hebben we in de Dumontwijk reeds enkele voorbeelden van dergelijke integraties “erfgoed-modern”.

stormvogel1

Voorkant Villa Stormvogel in de Visserslaan (eigenaar Philippe Dequeecker)

stormvogel

Achterzijde zelfde villa

In DE BLIEDEMAKER van 3 juni 2006; “…er is weeral een mooie restauratie bezig in de Dumontwijk nl in de Visserslaan 46 Stormvogel (vroeger La Joyeuse naast de villa Kinkankhoorn). De eigenaar Philippe Dequeecker mag terecht fier zijn op deze realisatie en hopelijk stelt hij zijn villa open met Monumentendag [heeft dat later ook gedaan]. De oorspronkelijke architect is de beroemde Jozef Vierin. Spijtig zijn door een vorige eigenaar de mooie Vlaamse blokramen vervangen door witte plastieken ramen, maar Philippe is van plan ook deze terug origineel te maken (nadat de 40% subsidie beschikbaar is na het voltooien van bovenvermeld herwaarderingsplan). Ook de vensterluiken komen terug! Spectaculair is het contrast met het andere deel van de tweewoonst waar de muren bezet geweest zijn + wit geschilderd. Nochtans is de oorspronkelijke gele Nieuwpootse baksteen de typische gevelsteen voor alle oude villa’s. Hier kun je dus zeer goed het verschil zien. En wat vindt u het mooist??? Ook is de aanbouw achteraan een mooi voorbeeld van wat mogelijk is in de Dumontwijk. Onroerend Erfgoed is terecht zeer alert om afbraak van waardevol patrimonium te vermijden maar is anderzijds zeer toegevend om uitbouwen toe te laten die het zicht van de openbare weg niet storen. Moderne waardevolle aanbouw is te verkiezen boven te proberen de oude stijl na te bootsen. BRAVO voor die waardevolle realisatie!!..”

Een ander waardevol voorbeeld is Hotel Villa Anita van Vincent en Dina Deconinck op de “Witte Berg”

image10-e1463521141266Naamloos 2Deze villa werd vanbuiten en vanbinnen volledig gerestaureerd.  Nieuw dak en nieuw achteruitbouw waarin een moderne liftkoker (waar ook één privé laad- en losparking is  alsook de hoofdingang). image

Er zijn 4 prachtig ingerichte kamers met alle comfort. Van daaruit heeft men een immer boeiend zicht op strand en zee.

image

image

Een derde voorbeeld is het project Eden Palace; een langdurend discussiepunt, maar heeft men uiteindelijk toch bovenstaand plan moeten volgen (vrijkappen van Regina Maris villa + behouden gevels van vroegere “Pension Eden”. Nu een mooi en duurzame realisatie. (alleen villa Regina Maris moet nog verder gerestaureerd worden).

3027000206000006331

Een ander schitterend voorbeeld is “Villa Miette” , één van de meest geslaagde restauraties van de Dumontwijk. Een bewijs hoe men van een “krot” terug een schitterende villa kan maken. De villa ligt rustig afgezonderd van de baan op de plaats waar vroeger een park was in oorspronkelijk Dumontverkaveling (toegangsweg was vroeger weg naar park; andere servitudeweg loopt door het “Park Hotel”) De woning werd volledig gerenoveerd (nieuw dak met torentje). Een ultramodern gedeelte werd bijgebouwd voor badkamer en keuken in overleg met Onroerend Erfgoed (stoort niet). De betonnen balustraden werden vervangen door houten. Nog gedeeltelijk origineel houtwek. En het meest belangrijke is dat men de witte verf heeft kunnen verwijderen (woning was volledig wit geschilderd). Nu veel mooier.

Villa Miette. Links modene aanbouw

Villa Miette. Links ultramodene aanbouw over de volledige diepte gevel.

Er zijn nog projecten naar voren gebracht voor combinatie erfgoed-nieuwbouw. Vb werd ook plannen getekend om op Hotel Villa Select nog hypermoderne bouwlagen boven op te bouwen even hoog als de omgevende appartementsgebouwen.

91c43404-080c-4564-ad59-32c945755c8b_tcm14-52300Er is nog zeer veel erfgoed in De Panne vb Lees>>>
I
n tegenstelling met Koksijde heeft de gemeente zelf tot heden nog geen initiatieven genomen om erfgoed te beschermen. Integendeel de 2 GRUP’s om patrimonium te behouden blijven in de schuif.
Voorbeeld het GRUP Dumontwijk is klaar maar is nooit in openbaar onderzoek geraakt. Aldus had eventueel kunnen vermeden worden dat op de Westhoekgolf en erachter nu 2 kopelvillaprojecten binnenkort zullen gebouwd worden.
Idem met het GRUP Houtsaegerwijk dat een gemeentelijk standpunt moet innemen inzake de lijst van de “waardevolle gevels”. Ook in de schuif. Nochtans ook actueel i.v.m. de verkoop van de Mon Bijou en het Prinsenhof. Wat mag van de gevel afgebroken worden is momenteel helemaal niet duidelijk. Geen prioriteit in onze gemeente.
In Nieuwpoort zal men het beschemd erfgoed van de ‘Villa Hurebise’ ook combineren met een ultramodern toerismekantoor vlak aan zee. Een unieke getuige van het elitair toerisme van Nieuwpoort die we in de Belle Epoque ook in De Panne hadden.
Gelukkig dat Onroerend Erfgoed hier de Dumontwijk in bescherming genomen heeft. Stel u voor wat er zou gebouwd zijn sinds het beschermingsjaar 1995.

Nog een vraagje?
Wanneer krijgt onze koning zijn sabel terug?

189770_1860208741508_1129591599_32252741_6102251_n

Zonder

p1080539

Met

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.