Voorontwerp “Herinrichting Dumontwijk” (deel 2/4)

 

12244343_1641983946068172_5681616868638087973_o

Het panel voor de korte algemene presentatie: foto van “De Vrienden van de Dumontwijk”)

Gisterenavond donderdag waren er veel eigenaars van de Dumontwijk opgekomen voor de eerste ‘infomarkt’ aangaande de voorziene wegeniswerken. Menig tweede verblijver was een dag vroeger op WE gekomen. De herinrichting kan immers een belangrijke meer- of minwaarde (geen parking?) opleveren voor hun villa.

12244466_1641984386068128_3463463019926199240_o

Veel aandacht: foto van “De Vrienden van de Dumontwijk”

Verslag vergadering:
Zeer kort was de “algmene presentatie” door het panel bestaande uit schepen van Openbare Werken ir. Johan Blieck, directeur Technische Dienst Wim Morel, vertegenwoordigers van het studiebureau Jonckheere en van de watermaatschappij IWVA (die instaat voor de aanleg van de nieuwe riolen). Was zeer moeilijk  te verstaan wegens teveel mensen in te kleine ruimte met slechte accoustiek en geen micro. (velen hadden de uitnodiging laattijdig vernomen via DE BLIEDEMAKER)IMG_8962Na de voorstelling werd de zaal-vraagstelling vlug brutaal afgeblokt. Vele aanwezigen zaten met algemene vragen over o.a. de parkeerfylosofie, het mobiliteitsplan, de timing van de verschillende fasen, …… maar dat kwam niet algemeen aan bod.  Schepen Blieck wees erop dat het niet de bedoeling was om over het project in zijn geheel te debatteren maar wel om de mensen individueelte informeren via een “vraag-antwoord sessie”. Zo krijgt iedereen de kans vragen te stellen over zijn specifieke situatie. Een soort bewonersvergadering “nieuwe stijl” . Momenteel is nog maar de “voorontwerp fase’ beslist in de gemeenteraad van maandag. Eens het definitieve ontwerp zal ruimer gecommuniceerd worden in één grote vergadering zoals bij de 2 andere inspraakvergaderingen over de wegenisprojecten Brouwerstraat en Koninginnelaan. Vandaar dat de pers ook nog niet uitgenodigd werd. Toch heeft journaliste Gudrun Steen zelf personen gebeld en vandaag 2 mooie artikelen gepubliceerd in het Laatste Nieuws.
Mogelijk blauwe zone en parking onder Koningsplein: Lees>>>
Alleen bewoners mogen nog parkeren in Dumontwijk: Lees>>>
Op de CD&Vplus-website staat ook een mooie samenvattig  Lees>>>
Op de Open-VLD website vindt U hun standpunt:
– Voorstel van Open-VLD, in samenspraak met LVZ (Liberaal Verbond Zelfstandigen, de organisatie die de strandbars vraagt in De Panne) Binnenkort zal LVZ ook nog zelf communiceren hieromtrent.Lees>>>
– Algemene uitleg met de gevolgen van deze heraanleg Lees>>>
– Reactie op het interview met Schepen Blieck, we hebben zelf alles geteld in de Dumontwijk en er is een gigantisch verschil tussen zijn cijfers en de realiteit. Lees>>>

Ing. Wim Morel doet zijn uiterste best om de individuele vragen te noteren op een lange lijst: foyo van "De Vrienden van de Dumontwijk"

Ing. Wim Morel doet zijn uiterste best om de individuele vragen te noteren op een lange lijst: foto van “De Vrienden van de Dumontwijk”

Na deze algemene voorstelling werden de ontwerpplannen uitgespreid op 4 tafels en konden de indivuduele burgers kijken hoe het zit met hun straat. Spijtig geen plan over het  project van gans de wijk met de volgende fasen.

De plannen hieronder zijn foto’s van het volledig plan en kan je openklikken om in te zoomen.(2 x openklikken)
IMG_8968IMG_8966IMG_8965IMG_8967Bij discussie in de wandelgangen is duidelijk gebleken dat Open-VLD ook dit project verder blijft steunen in navolging van het door hen opgestelde Herwaarderingsplan.
DE BLIEDEMAKER moet hier dus een rechtzettingdoen op het vorig artikel. De commotie en het negatief stemmen op het voorontwerp had niet te maken met het parkeervrij maken van de wijk. Zij blijven bij hun vroeger standpunt “alleen bestemmingsverkeer” maar zij zijn niet akkoord dat er helemaal geen openbare parkings mogen blijven voor de bewoners (zie plan). Maar DE BLIEDEMAKER verwijst best naar hun standpunt via de nota’s die zij  op hun website “De Blauwe Dune” hebben gepubliceerd.

Dus in feite wordt het “uitsluitend bestemmingsverkeer” voor de Dumontwijk zowel door CD&Vplus (meerderheid) en Open-VLD (oppositie) aanvaard, wat een groot effect heeft op het algemeen parkeerbeleid van de badplaats.
In het Herwaarderingsplan staat nergens dat er GEEN parkeerplaatsen meer mogen zijn in de Dumontwijk. (zie ook de reacties)

Persoonlijke overwegingen van DE BLIEDEMAKER
De 5 punten van vorige DE BLIEDEMAKER blijven. Alleen moet pt 2 uitgebreid worden: nl de “HERKENBAARHEID” van de historische wijk.
De historische wijk is maar ongeveer 50% in oppervlakte van de villawijk vanaf de minigolf   tot de Zeelaan. In dit gedeelte heeft Onroerend Erfgoed wettelijk bevoegdheden maar niet in de linkse helft. Reeds in fase 1 zal men ook de Albert Dumontlaan en de Bortierlaan tussen de Witteberglaan en de minigolf op dezelfde manier inrichten als in het beschermd gedeelte. Dus in deze 2 zones zal ook het wegdek versmallen naar 4 m (i.p.v. nu ongeveer 5,5m: huidige breedte Albert Dumontlaan) en grasbermen zonder parking maken. Nog erger het is blijkbaar de bedoeling van het schepencollege om volledig deze helft identiek in te richten zoals het oud gedeelte (wandelwijk, éénrichting, enz..). DE BLIEDEMAKER is daar tegen temeer dat dit niet strookt met het begrip ‘HERKENBAARHEID VAN DE HISTORISCHE WIJK”, een begrip dat 10-tallen keer voortkomt in de tekst van het Herwaarderingsplan. Men voorzag zelf “poorteffecten’. Waar zijn die op het plan?
In mijn gidsbeurten toon ik steeds het radicale verschil in bouwstijl aan van de 2 villazones. (Dumontwijk hoofdzakelijk van vóór  WO I, ander gedeelte practisch uitsluitend van NA WO I).
Onroerend Erfgoed heeft geen bevoegdheid op dit stratengedeelte. Alleen de gemeente.
Dus best van ander stratenaanleg te voorzien (vb in asfalt) i.p.v. gewassen beton juist om het contrast te beklemtonen.

IMG_8718IMG_8719

PANNESPROKKELS

– De meeste PANNESPOKKELS komen niet meer hier maar op een openbare facebookpagina (geen fb account nodig) Link>>>
(
alhoewel de artikels op fb DE BLIEDEMAKER steeds openbaar zijn moet je sinds kort ook zelf een fb-account hebben om de artikels te lezen i.g.v. veroordeling fb voor privacy?)

-Vrijdag gaat King Kank Hoorn in première met hun nieuwe stuk.
Play it again, Sam
..Onze nieuwe romantische theaterkomedie van Woody Allen, gespeeld door Kink Kank Hoorn uit De Panne, komt dichterbij.
Het huwelijk van de neurotische en verlegen filmrecensent Felix Allan is om zeep. Een bevriend koppel neemt dit alter-ego van Woody Allen op sleeptouw naar etentjes, de discotheek, het park, het museum, op zoek naar een nieuw lief. Spreekt vanzelf dat niet alles van een leien dakje loopt.
De titel van het stuk verwijst naar een passage uit de film Casablanca met Humphrey Bogart. Deze coole ladykiller staat het hoofdpersonage in het toneelstuk met raad en daad bij.
Snormahois zorgt voor de muzikale omkadering. Dit Oostends jazzcombo speelt een zevental nummers uit bekende films, waaronder As Time Goes By uit Casablanca.
Projecties van diverse filmfragmenten uit andere klassiekers, zoals Last Tango in Paris en When Harry met Sally doorspekken het stuk...”IMG-20151111-WA0018Play it again sam (453x640)

– Waardige eredienst vrijdag voor  het vroegtijdig overlijden van Josiane Acou.IMG_8969Link naar Rouwbrief Lees>>>

– Nieuwe coiffeur in de Sloepenlaan. Zou je er je haar kunnen laten verzorgen in het Vlaams? (alles op het venster is ééntalig Frans).
IMG_8957IMG_8958
– Nieuwe uitbaters van de vroegere brasserie “’t Dorp”. Nu grill-restaurant “N’ENTREE” ( op zijn Pannes). Uitbaters  de kinderen van wijlen Freddy Blondeel (van de vroegere Santos Palace).
IMG_8947

-Eén van deze activiteiten is het jaarlijks toneel opgevoerd door de groep Flor Barbry. Dit jaar op zaterdag 5 december (slechts 1 opvoering!), dit om 20 uur.Haast u voor kaarten
Meer info>>>>

IMG_8799.  Mooie Markt van De Panne942_00132074395DSC5840monbijou

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.