Beweging in Le Chalutier

BLIEDE NIEUWS: de restauratiewerken zijn herstart in Le Chalutier!!!

 

De firma DECOR uit Adinkerke is sinds verleden week het vernis van het houtwerk aan het afschuren zodanig dat de poriën openstaan voor de anti-houtworm behandeling.

De Villa Le Chalutier werd gebouwd tijdens het interbellum door de kunstschilder Louis Van den Eynde en zijn echtgenote Jeanne Deweerdt, die hun domicilie hadden in Anderlecht. Zij gaven hiertoe opdracht aan het architectenpaar Myriam Dumont en Gustave Remy. Die werkten in de geest van het werk van Albert en Alexis Dumont.Na de dood van kunstschilder Louis Van den Eynde in 1966, ging de kustvilla over in handen van zijn enige dochter, Germaine Van Den Eynde. Die overleed in 1991, en op dat ogenblik werd haar echtgenoot Georges Goossens er eigenaar van. Deze laatste waakte over het artistieke nalatenschap van zijn schoonvader tot aan zijn dood. In 1997 schonk Georges Goossens de villa en de volledige inboedel aan onze gemeente. Georges Goossens overleed enkele jaren later.
Iedereen die het atelier binnenkomt is verrast door klare licht zonder dat zonlicht binnenkomt in het atelier. Dit kan ingevolge grote glaspartijen in het centrale zadeldak, waardoor het zenitaal licht kon opgevangen worden.
De woning werd onder impuls van de Voorzitter van de Culturele Raad Yves Vanthuyne beschermd als monument in 2002.

Op 18 mei 2009 werd ingenieur-architect Dries Vanhove als ontwerper aangesteld voor de interieurrestauratie van de atelierwoning. Zijn belangrijkste taak was de opmaak van het restauratiedossier voor het interieur en de kunstcollectie.
De voorziene bestemming is een polyvalente culturele ontmoetingsplaats (een beetje zoals de Keunekapel in St-Idesbald). Een plaats waar kleinere tentoonstellingen kunnen worden georganiseerd, waar aperitiefconcerten of poëzievoordrachten kunnen worden gehouden, maar ook een trefpunt in het kader van de erfgoedwandelingen.   (momenteel Dumontwandeling en Architectuurwandeling)
De huiskunstenaar Louis Van den Eynde, is niet alleen kunstschilder, maar ook tekenaar, etser, ontwerper van affiches. Hij heeft ook het Pier Kloeffe beeldje gemaakt. Dit beeldje is slechts een 30 tal centimeter groot. Hiervan werden 5 exemplaren vervaardigd werden. Eéntje intact bij Germain Dezeure de vroegere schepen van Cultuur en ook goede vriend van de heer Goossens. Een tweede beschadigd beeldje is in bezit van de gemeente (hoofdje geplakt) en de 3 anderen zijn vermist. Het is ook schepen Germain die dat beeldje heeft laten uitvergroten en het opgesteld heeft op ons strand.
Tijdens de opmetingswerken ter voorbereiding van de verrnieuwing dak vond architect Philippe Delacauw het origineel gipsen negatief terug op één van de vele zolders, onder de pannen.  Een wonder dat het geen schade opliep.  

Voor info over het restauratiedossier Lees (niet geactualisseerde tekst)>>>

Pier Kloeffe

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.